Árnyas Pince

A borkészítés nem csupán mesterség - művészet is. Egy pohár jó borban ott van a tudás, a tapasztalat, a szeretet, a szenvedély. És gyakran egy csöppnyi szerencse is.

Közösség

Boraimat papírral megszűrjem-e?

Első rész

2010. március 5. | Dezső a pincéből

Frissítés: született egy újabb, alaposabb bejegyzés is a témában.

Egy többrészes poszt első bejegyzése a mostani. Egy kísérletről van szó, ahol a bor szűrésének pozitív-negatív oldalát próbálom bemutatni. Kideríteni, hogy egyáltalán van-e értelme hozzálátni, lesz-e érzékelhető különbség a "házilag" szűrt és szűretlen minták közt?

Nagyon kistermelőként (max. 3 hl bor évente) nem érdemes lapszűrőre beruháznunk, főként amiatt, mert a szűrőlapok egyszeri használata ilyen mennyiségben igencsak gazdaságtalan. (Nagyapám szerint igencsak szükségtelen is.) A legkisebb masina nagyjából ötvenezer forint. Egy menethez 6 lap kell bele, ezek darabonként néhány száz forintosak, de "egy hektónyi bor szűrése miatt kár beindítani a gépet". Így egyelőre a papírtölcsér jön szóba, ekkor persze a sterilre szűrés nem megoldható. Némi pozitív változás azonban papírfilternél is tapasztalható, ezért mérlegelnem kell.

Múlt vasárnap délelőtt 10 óra környékén láttam hozzá - próbaképp - 5 liternyi zenit szűréséhez. Korábban nem volt derítve, csak többször fejtettük, szóval nem lepett meg az üveg alján látható finom üledék. A papírtölcsért előbb alaposan vízbe áztattuk, így állítólag nem lesz papíríze a bornak. Maga a filter darabonként kb. 250 Ft-ba kerül, ami nem sok. De türelem jócskán kell hozzá. Ottlétem két órája alatt alig folyt át 3 liter bor. Elég karcsú! Viszont nem tudtuk teljesen kihasználni a filtert, ugyanis az ezt tartó tölcsér jóval kisebb volt, talán a filtert teletöltve - a nagyobb nyomás miatt - kicsit gyorsabban menne a dolog. A minőséggel nincs gond, gyönyörű, csillogó ital a végeredmény.

Örömömben egy pohárnyi rozét is szűrtem, ez a tétel korábban már derítve is volt. Egy másik pohárba pedig a szűretlen rozéból fejtettem, s igyekeztem találni valami különbséget. Napfényben ránézésre szinte tökéletesen egyformák, talán a szűrt egy ici-picit halványabb. Illatában alig vehető érszre bármi új, mintha egy picit "boltiasabb" lenne. A kortyból viszont eltűnt a pezsgő szénsavasság, elegánsabb, bár ezáltal kicsit unalmasabb is lett. Mindenesetre kárára nem vált!

Indulás előtt palackoztam egy szűrt és egy szűretlen zenitet is, egy hétig pihenni fognak, utána pedig vakteszttel leplezem le az igazságot: van-e észrevehető változás a papírtölcséres szűrés után?

Címkék: pincemunka

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arnyas.blog.hu/api/trackback/id/tr321812243

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása