Árnyas Pince

A borkészítés nem csupán mesterség - művészet is. Egy pohár jó borban ott van a tudás, a tapasztalat, a szeretet, a szenvedély. És gyakran egy csöppnyi szerencse is.

Közösség

Az Árnyas Pincéről

2014. május 31. | Dezső a pincéből

...röviden

Az Árnyas Pince egy apró hobbiborászat Törökszentmiklóson, két borkedvelő fiatal munkája. Igyekeznek az egyszerű, de jó minőségű borok készítését elsajátítani, hogy ezeket büszkén vállalhassák a családi és baráti társaságon túl a szélesebb borkedvelők előtt is.

...hosszabban

Az Árnyas Pince alapjait több évtizeddel ezelőtt id. Csemány Béla fektette le Árnyas utcai házuk pincéjében, aki a kertjükben termő különféle fajtájú szőlő (többek között saszla, rizling és csemegeszőlők) egy részéből saját részre bort kezdett készíteni. Később egy Surjányban vásárolt hétvégi telken Cserszegi fűszeres tőkéket ültetett, melynek bora a család tetszését is elnyerte: minden évben el kellett tenni belőle valamennyit húsvétra. Unokáját, Kiss Dánielt kamaszként is érdekelte a borkészítés folyamata, így 2008-tól nagyapja mellett segédkezve igyekezett eltanulni a borkészítés alapjait. A következő évben az unoka régi komája, Tóth László csatlakozott a csapathoz, és ősszel átlagban már 3-4 hl bor is forrt az Árnyas utcai pincében. 

A közelmúltban a két borkedvelő fiatal önálló munkába kezdett: olyan egyszerű, könnyű illat- és ízvilágú, de jó minőségű borok készítését tűzték ki célul, amelyeket büszkén vállalhatnak a családi és baráti társaságon túl a szélesebb borkedvelők előtt is. Szeretnék egyre inkább az alföldi szőlőfajtákra helyezni a hangsúlyt, megerősítve ezzel azt, hogy ezen vidéken is készülhet jó bor. Mivel főállásban mindketten más területen dolgoznak, így a szőlő nagy részét egy tiszaföldvári termelőtől vásárolják, akivel néhány év alatt jó kapcsolatot alakítottak ki. A szőlőben folyó munkálatokról rendszeresen egyeztetnek, hogy mire eljön a szüret ideje, ne érje őket meglepetés. A bor készítése közben igyekeznek a modern technika adta lehetőségeket is körültekintően felhasználni, de mindig szem előtt tartják, hogy igazán jó végeredmény csak megfelelő alapanyagból, kellő odaadással és figyelemmel készülhet.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://arnyas.blog.hu/api/trackback/id/tr265963404
süti beállítások módosítása