Árnyas Pince

A borkészítés nem csupán mesterség - művészet is. Egy pohár jó borban ott van a tudás, a tapasztalat, a szeretet, a szenvedély. És gyakran egy csöppnyi szerencse is.

Közösség

Az Árnyas Pince borairól

2014. május 31. | Dezső a pincéből

Évente mintegy 7-8 q szőlő feldolgozására lenne kapacitásunk, melynek jelenleg nagyjából felét szoktuk kihasználni. A borkészítés során próbáljuk minimálisra leszorítani a hozzáadott anyagok mennyiségét úgy, hogy a születő bor megfelelő minőségét biztosítani tudjuk. Kizárólag fajélesztőt, borként és természetes derítőszert használunk a bor készítése során, mesterséges kiegészítőket (aroma- és színanyagjavítókat vagy különböző palackozási stabilizálószereket, tartósítószereket) nem.

Fehérborok

Jelenleg kövidinkával foglalkozunk, melyet szeretnénk alaposan kiismerni. A korábbi években több-kevesebb sikerrel próbálkoztunk már chardonnay, zenit, muscat ottonel és olaszrizling fajtákkal is, utóbbival egészen közel kerültünk az általunk megálmodott célhoz. Terveink között szerepel az ezerjó és cserszegi fűszeres megismerése, ezekben az Alföldön is megfelelő minőségű termést adó fajtákban szép lehetőségeket látunk.

A fehér borok készítésekor az alapanyag mielőbbi feldolgozására helyezzük a hangsúlyt. A kíméletes zúzást és enyhe kénezést követően 1-2 órán át áztatjuk a törkölyös mustot. A préselés kosaras présben, kézi erővel történik, a színmustot és a présmustot együtt, de az utóprésmustot külön kezeljük. Erjesztés előtt egy éjszakán át (10-12 óra) ülepítjük a mustot, ami tapasztalataink szerint javítja a későbbi kezelhetőséget, de még nem okozza a must túltisztulását. Az erjesztés tartályban, fajélesztővel történik 15-20 °C hőmérsékleten, ha az időjárás közbe nem szól. Az erjedés általában két hét alatt befejeződik, ekkor fejtjük és kénezzük az újbort, majd bentonittal derítjük. Ha adottak a körülmények, a tél folyamán megtörténik a borkőstabilizálódás, s ekkor már csak egy szűrés választja el a bort attól, hogy palackba kerüljön. A tavasszal lepalackozott fehérborainkat nem javasoljuk érlelni, jobb inkább egy meleg nyári napon fröccs formájában, vagy egy hosszú nap végén magában elfogyasztani.

Rozé- és sillerborok

Korábban Kékfrankos rozéval próbálkoztunk, az utóbbi években sajnos rozé készítésére nem jutott időnk. Terveink szerint kármin vagy kurucvér fajtákból is megpróbálkozunk sillerbor készítésével. Továbbá kísérletezünk othelló szőlőből készült sillerborral is - egyedi, félreismerhetetlen ízvilágában látunk fantáziát.

A rozé- és sillerborok készítésének általunk megálmodott menete lényegében egyezik a fehérek készítésével. A szőlő fajtájától függően fél-egy napon át áztatjuk a törkölyt préselés előtt. Az erjesztést tartályban, fajélesztővel végezzük. Ha az alapanyag olyan, akkor rövid fahordós érlelés is szóba jöhet. Derítés és szűrés után, tavasszal palackozzuk.

Vörösborok

Jelenleg az Egri borvidéken termesztett cabernet sauvignon és kékfrankos fajtákkal dolgozunk, a jövőben szeretnénk átállni közelebbi alapanyagra.

A leszüretelt szőlőt zúzzuk-bogyózzuk, majd légmentesen záródó műanyag ballonokba tesszük. Ként nem kap, azonban hidegebb időjárás esetén fajélesztős beoltást igen. 10-14 napig rendszeres csömöszölés közben erjed a cefre, majd préselünk. Az erjedésben lévő murci részben 50 literes fahordókba, részben tartályba került, itt tölti az erjedés hátralévő részét. Ennek befejezte után fejtjük és kénezzük az újbort, majd finomseprőn hagyjuk két-három hónapig. Ezt bentonitos derítés, majd tartályos érlelés követi a nyár közepéig, általában ekkor, egy gyengéd szűrést követően palackozunk. Ha jó évjárat volt és nem rontottunk el semmit, akkor elteszünk néhány palackkal belőle; ha nem, akkor hamar elosztogatjuk mindet.

Néhány eddigi borunkról

Olaszrizling 2010

Olaszrizling 2010

Egy viszonylag sikeres próbálkozás, a szőlőt Gyöngyösről vásároltuk. Október eleji szüretelés, 12 órás ülepítés, tartályos erjesztés 21 °C-on fajélesztővel. Száraz, esetleg félszáraz, kevés illattal, de jellegzetesen rizlinges zamattal bíró bor, a VII. Magyarországi Újbor és Sajt Fesztiválon sokak tetszését elnyerte. És persze a miénket is.

Bikapata 2009

Bikapata 2009

Cabernet sauvignon és Blauburger fajták házasítása 4:1 arányban, egyféle Bikavér koppintás. Mindkét fajta Andornaktályáról származik. Október végi szüret után 4 hétig ázott törkölyön, utána üvegballonban erjedt ki fajélesztő nélük, januárban került hordóba. Kezdőktől egészen vállalható.

Kékfrankos rozé 2009

Kékfrankos rozé 2009

Az első és eddig egyetlen rozé borunk. A szőlőt Andornaktályáról vásároltuk zúzott-bogyózott állapotban, 10 órán át ázott törkölyön. Fajélesztő nélkül erjedt, eléggé vontatottan (több mint 4 hét) és nem teljesen szárazra. Technológiai hibák miatt nem kifogástalan bor, de első próbálkozásnak elmegy.

Chardonnay 2008

Chardonnay 2008

Egyik első, lényegében kísérleti borunk volt. Az alapanyagul szolgáló 50 kg szőlőt Maklárról vásároltuk. Zúzás után egy éjszakát héjon ázott, majd préselés után üvegballonban erjedt fajélesztő nélkül. Erősen savhangsúlyos, bor, technológiai hibákkal.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://arnyas.blog.hu/api/trackback/id/tr553336352
süti beállítások módosítása