Árnyas Pince

A borkészítés nem csupán mesterség - művészet is. Egy pohár jó borban ott van a tudás, a tapasztalat, a szeretet, a szenvedély. És gyakran egy csöppnyi szerencse is.

Közösség

Meghitt ízek!

2010. december 23. | T.Lazlo

Gondolom nem vagyok egyedül ezzel, de a karácsony egyik elengedhetetlen kelléke számomra a bejgli. Mind a diósat, mind a mákosat imádom.

Másik igazi téli varázs a forralt bor. E kettő illatának, valamint a fenyőillatnak a kombinációja szerintem nagyon meghitt hangulatot tud varázsolni. És nem mellesleg nagyon finomak is. 

Forraltborra rengeteg recept van. Szerintem házanként változik a recept. Így én is a sajátomat írom le.

Egy lábasba beleöntünk 1 liter vörösbort. Adunk hozzá kb. 8 dkg cukrot. Hozzáadunk 1 rúd fahéjat, 5-6 szegfűszeget, 5-6 szem borsot, 1 erőspaprikát és egy narancs héját. Ezt úgy kb. 70°C-ig hevítjük.

Forrón bögrébe tálaljuk. 

A bejgli készítése annak idején mindig mamám reszortja volt. Sajnos Ő már többé nem csinálhat, és bármennyit is kóstoltam az Övéhez fogható nem volt még egysem. Azért mi is megpróbálunk gyártani több-kevesebb sikerrel. Eddigi legtűrhetőbb kísérlet receptjét fogom leírni.

A tészta:

Első lépésként 1 deci tejben feloldunk 3 deka élesztőt némi cukorral. Utánna 60 dkg liszthez 20 dkg sütőmargarint morzsolunk.

Ehhez huzzáadjuk a tejben oldott élesztőt, 2 tojássárgáját és 8 dkg cukrot. Majd jól összegyúrjuk. Ebből úgy negyedkilós cipókat készítünk, majd egy éjszakára a hűtőbe rakjuk.

Eközben elkészítjük a töltelékeket.

Diótöltelék:

25 dkg cukrot 2,5 dl vízben és 4 ek mézzel felforralunk. Hozzáadunk 50 dkg darált diót. Ha megfőtt, csipetnyi fahéjjal és kis rummal ízesíthetjük.

Máktöltelék:

A mákot a dióhoz nagyon szinte azonosan készítjük el. Igazából az ízesítésben vannak különbségek. Itt a fahéj mellet egy citrom reszelt héját adjuk még hozzá.

Igazság szerinte eddig általam valahány olvasott recept ír hozzá mazsolát. Na de én a szőlőt ezen formájában nem igazán viselem el, ezért nálunk az mellőzve van, és így én sem írom bele.

A kihűlt töltelékeket olyan 25 dkg-s formára próbájuk kimérni.

A tésztát a pihenés után kivesszük és kinyújtjuk. Két szélét kicsit felhajtjuk majd beletesszük a tölteléket, melyet arányosan elosztunk. Ezután a tésztát feltekerjük, és a tetejét óvatosan meglapigatjuk és megszúrkáljuk.

Tepsibe tesszük a beigliket. Ezután egy tojást egy másik sárgájával összekeverünk, és ezzel bekenjük beiglieink tetejét. Miután rászáradt átmegyünk rajta még egy sorral. Innentől kezdve annyi a dolgunk, hogy úgy kb 180°C-ra előmelegített sütőbe betesszük.

Kb. 40 percig sütjük.

Nálunk többször is balul ütött ki a dolog azon része, hogy a beigli oldala vagy teteje megrepedezett. Ízét tekintve egész ehető, de a külleme nem mindig a legszebb. Szóval gyakorlat híjján lévő kisszakácsoknak javaslok egy "B" tervet is...biztonság kedvéért vegyenek beiglit. Ha nem úgy sül el a mutatvány mint, ahogy tervezték még így is van beigli az asztalon.

Nálunk is akad mindig tartalék...eddig még sosem maradt meg. :)

Címkék: gasztro forraltbor

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arnyas.blog.hu/api/trackback/id/tr972534512

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása