Árnyas Pince

A borkészítés nem csupán mesterség - művészet is. Egy pohár jó borban ott van a tudás, a tapasztalat, a szeretet, a szenvedély. És gyakran egy csöppnyi szerencse is.

Közösség

Palackozás

2010. március 25. | Dezső a pincéből

Megérkezett a tavasz, a pincében is kezd emelkedni a hőmérséklet, az eddigi 10°C környékéről lassan felszökik 12-13°C-ig is. Szép napsütéses az idő, hóvirág is megjelent a kertben, és már egy pulcsiban sem fázok. Na, akkor palackozhatunk!

A fehéreket legalábbis szerintem már nyugodtan. Körülbelül fél éve préseltük, azóta többször volt fejtve, próbálkoztam szűréssel is (kevés sikerrel), ként is kapott. Mehet a palackba. Előtte azért még egy utolsó fejtést és gyenge kénezést elvégzek, hogy tiszta és tartós maradjon a bor a palackban is. Úgy 40 liternyi Napsugaram kerül majd üvegekbe, de előbb egy nagy ballonba, ahol megkapja a kénsav törzsoldatból kimért 40 ml-t.
Amíg egy picit észhez tér, addig elmosok 30 palackot.


 

Inkább öblítés ez, de alapos. Nem marad kosz sem belül, sem kívül. Mielőtt a töltést megkezdem, még fertőtlenítem a palackot a következő házi módszerrel:

Egy másfél literes üvegbe töltsünk tiszta vízet és adjunk hozzá 5 cl kénsav törzsoldatot. A kapott oldattal öblítsük ki a palackokat. Kiöntés után fejreállítva hagyjuk kicsepegni az üvegeket.

A töltés kapkodós munka, hamar megtelnek az üvegek, csak annyi időm van, hogy a teli palackokat odébbtegyem. 10-15 perc alatt készen is vagyok mind a harminccal. 5 perc pihenő és egy korty bor a pince előtt a jó levegőn, aztán folytatom a dugózással. Ez sem fog soká tartani, szerencsére két éve karácsonykor beruháztam egy klassz kis kézi dugózóra. Használata alig igényel gyakorlatot. Előtte a dugót vízbe áztatom, hogy megfelelően síkos legyen. Palackot rá a dugózó tálcájára, dugót betölt a tetején, aztán csókolom! Percek alatt végzek is minddel.

Így is elment egy fél napom a pincemunkákkal, igaz, átfejtettem és kéneztem mindet. A rozé még mindig élesztőízű (házibor), a cabernet alakul, bár a faíz zavaró. A cabernet-blauburgert meg épp a poszt írása közben, az imént magasztalta az egekbe Apám. Mondjuk, szerintem elfogult egy csöppet. De amúgy tényleg nem rossz a bor.

Címkék: pincemunka

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://arnyas.blog.hu/api/trackback/id/tr161868148

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Skiccpausz 2010.04.15. 15:28:21

Üdv,

Tetszik a blog, és tetszik a hozáállásod is a borkészítéshez. Pontosan így (de legalábbis hasonlóan) kezdtem én is 2 évvel korábban, tehát nekem is kb. ennyi tapasztalatom van de ahogy te is, én is fejlődöm. Kis idő és anyagi ráfordítással hobbinak kiváló tevékenység, persze ha a feltételek (pince, eszközök) valamennyire legalább adottak.
Amúgy tavaly én is Makláron vettem 180 kg rizlingszilvánit :)

Blogod fölvéve a kedvencek közé. :)

kezdoborasz · http://www.kezdoborasz.blogspot.com/ 2010.04.15. 21:17:34

Jó a blog, én is fölvettem a kedvencek közé.

Üdv
Samu

Dezső a pincéből · http://arnyas.blog.hu 2010.04.15. 21:24:42

@Skiccpausz: Köszönöm, és örülök, ha tetszik az oldal. Egyetértünk, kiváló hobbi a borászkodás, bár kezdem úgy érezni, hogy néha nem lehet kikerülni a komolyabb anyagi ráfordítás sem, főleg, ha a minőség a cél (amit persze nem mindig sikerül elérni).
Rizlingszilvánival még nem próbálkoztunk. Mik a tapasztalataid? Milyen lett a borod?

Dezső a pincéből · http://arnyas.blog.hu 2010.04.15. 22:16:50

@kezdoborasz: köszönöm Neked is, Samu! Hanyagságom miatt eddig nem volt felvéve a blogod a kedvencek közé, pedig alapvető a témában. Az egyik ok, ami miatt "komolyabban" borászkodni kezdtem.

Skiccpausz 2010.04.16. 15:15:42

Finom, szép bora van, de én még nem vagyok vele megelégedve: egyrészt még tanulnom kell hogyan kell "jó" bort csinálni (nem nagyon követem a tapasztalt idősebbek tanácsait, próbálok inkább nyitni a modernebb technológia felé) másrészt egy új hordóm van, másodjára van benne bor, ... még "edződnie" kell :) Jövőre jobban figyelek a bor hordotól kapott "fa ízének" kiküszöbölésére mert csak néhányszor forráztam és öblítettem ki ősszel illetve a kénezést is inkább a szakirodalom szerint végzem, nem pedig az említett családi tradíciók szerint :)

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.04.18. 09:24:29

@Skiccpausz: talpfás ízt érzel, vagy cseres húzósságot?

Dezső a pincéből · http://arnyas.blog.hu 2010.04.19. 12:07:49

@Skiccpausz: én sem mindig hallgatok Nagyapámra, próbálom a saját ötleteimet megvalósítani, illetve a máshol hallottakat hasznosítani. Néha persze érdemes kikérni egy tapasztaltabb személy véleményét, ez tény. Tavaly nyáron vettem egy 50 literes új hordót, kétszer forráztam, meg jó másfél hónapig áztattam, hetente cseréltem a vizet. Így is elég húzós lett a bor, amelyik benne forrt ki, pont ahogy Rambo mondja: talpfás. Januárban átfejtettem tartályba, és mintha azóta picit simult volna.

Skiccpausz 2010.04.19. 14:56:43

Igen, ezt a fás ízt érzem én is, a csere húzósság nem jellemző inkább a kortyban egyfajta nyers íz. Nekem egy 100 L-es hordóban van, eddig tele volt, de kb. 1 hónapja fogyogat, elég sok Sándor van a baráti körben :)
Rambo esetleg valami ötleted erre.. mint legtapasztaltabb itt a kompániában? :)
Seprő alig van alatta, január közepén deritve és fejtve is volt. Lassacskán le kell raknom üvegekbe, mert kezd melegedni a pince (sajnos nem klasszikus borospince, csak a ház alatti téglázott rész kb. 2,3 m mélységgel)

Jozef Urbán 2014.09.25. 17:24:23

@Dezső a pincéből: udvozletem..olvastam a cikket,nagyon tetszik,,lenne egy kérdésem.

ledugoztam pár uveg bort,33x21 es meretu dukokkal,elofoztem forro vizben kb 10 masodpercig,hogy kellokeppen megpuholjon,nekem igy mondtak,de aztan par nap mulva csopogott a dugon keresztul a bor,probaltam nem kifozni,csak benedvesiteni,nem tudom milyen,lesz,,lehet hogy nagyobb dugót kellene használnom,,,es kifozzem vagy ne?koszonom a válaszát,,,ha lehetne esetleg erre cimre,,,, urban1980@azet.sk koszonom
süti beállítások módosítása