Karácsony másnapján meglátogattam Nagyapámat, s egyúttal a pincét is. Rég nem volt már alkalmam a borokkal foglalkozni, bár telefonon rendszeresen kaptam az infót az öregtől, mégis jobb személyesen is meggyőződni arról, hogy minden rendben.
Odakint 12°C, a pincében 9. Elég hideg van. Jöjjön a szemrevételezés, kóstolás. A tartályos fehérrel kezdem: 50 liter zenit-muskotály, 3:2 arányban házasítottuk még november elején. Almasavbontó kultúrát is kapott. Illata, íze rendben, lágy bor - vagy csak a hidegben nem akar kibontakozni. Átfejtettem harmadszorra is, bár alig volt alatta seprő, és kapott 2g borként. Most pihenni hagyom, január végén derítem, tél végén lehet palackozni.
Következzék a kékfrankos rozé: 30 liternyi erjed még csendesen két műanyag kannában. Már tisztul, a színe narancsos-rózsaszín, talán pirosas, elég mély. Remélhetőleg a derítés és egy kis kén tovább halványítja, de valójában így is megfelelő. Ízében még csöppnyi élesztő és élénk savak. A tavalyi chardonnay-re emlékeztet, ami nem lett rossz bor, de szerintem több benne a sav a kelleténél. A kortyot szénsav dobja fel, ahogy egy rozénál szokás. Hagyom finom seprőn, hátha beindulnak az almasav-bacik.
Főtétel: cabernet sauvignon. Százhuszonöt liter, 50 az új fahordóban, 50 üvegballonban, 25 demizsonban. A hordóból kóstolom először; orrbavág a fa. Ízben sem enyhébb, pedig a hordót kétszer forráztuk, és majd' két hónapig ázott váltott vízben. Az üvegballonban lévő bor meg büdös. Nagyszerű! Lefejtem, hátha javul valamit. Jócskán marad alatta a bűzös seprőből, valami ott romolhatott el, remélem még nem késő. (Megjegyzés: egy héttel később kóstoltam a bort, és szerencsére teljesen redbejött.) A két tétel keverékében bízom, talán a faízt mérsékli az üvegballonban lévő bor. A demizsonban lévővel meg majd kísérletezünk.
Van még úgy 30 liternyi blauburger is, szép mélyvörös szín, enyhén oldószeres illat (ez talán még eltűnik), jellegtelen íz. A cabernet-vel szeretnénk házasítani, amolyan kísérleti jelleggel, valami házi-bikavért várunk.
Korábban lefejtettük és kéneztük a cserszegi fűszerest és a zenitet, 15-15 liter maradt belőle, most nem nyúltam egyikhez sem. A cserszegi talán túl korán lett derítve, valami kesernyés ízt éreztem múltkor a korty végén, a zenit viszont szerintem teljesen rendben van. Majd a többi fehérrel együtt mennek a palackokba. Több mint 100 darabra lesz szükség, ahogy számoltam, fejlődünk!