Lapozás után a 2010-es évjárat alapanyagairól olvashattok. Egy lelkes olvasónk tanácsára igyekeztem most jóval kevesebbet írni, és csak a lényegre koncentrálni.
Olaszrizling
- termőterület: Gyöngyös, Sárhegy
- szüret ideje: 2010. október 2.
- cukorfok: 16
- mennyiség: 160 kg
- lényeredék: 59% (95 liter must)
A feldolgozás menete:
- zúzás, közvetlenül utána préselés
- 12 óra ülepítés után fejtés
- erjesztés tartályban, fajélesztővel
Első fejtés 3 héttel a préselés után. Ekkor még erjedésben van, enyhén cukros, hőmérséklete 12-14 °C. Optimális erjedés céljából külső hőforrás segítségével 21 °C körül tartjuk a hőmérsékletét az erjedés alatt.
Kékfrankos
- termőterület: Andornaktálya
- szüret ideje: 2010. szeptember 25.
- cukorfok: 14
- mennyiség: 75 kg
- lényeredék: 66% (50 liter)
A feldolgozás menete:
- bogyózás, majd zúzás, enyhe kénezés, élesztő hozzáadása
- 3 hét áztatás, napi többszöri csömöszöléssel, majd préselés
- erjesztés műanyag ballonban
Az erjedés lényegében már befejeződött. Gyenge szín, savas karakter, vékony test, kissé jellegtelen. Sorsáról később döntünk, valószínűleg házasítási alapanyag lesz.
Blauburger
- termőterület: Andornaktálya
- szüret ideje: 2010. szeptember vége felé
- cukorfok: n.a.
- mennyiség: 50 kg
- lényeredék: n.a.
A feldolgozás menete:
- bogyózás, majd zúzás, enyhe kénezés, élesztő hozzáadása
- 4 hét áztatás, napi többszöri csömöszöléssel, majd préselés
- erjesztés üvegballonban
Az erjedés befejeződött. Közepesen intenzív szín, lágy karakter, kellemes összkép. A Bikapatába kerül majd.
Cabernet Sauvignon
- termőterület: Andornaktálya
- szüret ideje: 2010. október 14.
- cukorfok: n.a.
- mennyiség: 200 kg
- lényeredék: n.a.
A feldolgozás menete:
- zúzás, enyhe kénezés, élesztő hozzáadása
- 3 hét áztatás, napi többszöri csömöszöléssel
A préselése a héten esedékes, a színe sajnos elmarad a tavalyitól. Tartályban fog erjedni, részben fajtabor lesz, részben Bikapata alapanyag, ez utóbbi összetétele várhatóan 50% cabernet, 30% kékfrankos és 20% blauburger lesz, bár az arány nagyban függ majd a borok minőségétől. A Bikapatának fél éves fahordós érlelést tervezek.