Árnyas Pince

A borkészítés nem csupán mesterség - művészet is. Egy pohár jó borban ott van a tudás, a tapasztalat, a szeretet, a szenvedély. És gyakran egy csöppnyi szerencse is.

Közösség

Szüret 2010

2010. október 31. | Dezső a pincéből

Lapozás után a 2010-es évjárat alapanyagairól olvashattok. Egy lelkes olvasónk tanácsára igyekeztem most jóval kevesebbet írni, és csak a lényegre koncentrálni.

Olaszrizling 

  • termőterület: Gyöngyös, Sárhegy
  • szüret ideje: 2010. október 2.
  • cukorfok: 16
  • mennyiség: 160 kg
  • lényeredék: 59% (95 liter must)

A feldolgozás menete:

  • zúzás, közvetlenül utána préselés
  • 12 óra ülepítés után fejtés
  • erjesztés tartályban, fajélesztővel

Első fejtés 3 héttel a préselés után. Ekkor még erjedésben van, enyhén cukros, hőmérséklete 12-14 °C. Optimális erjedés céljából külső hőforrás segítségével 21 °C körül tartjuk a hőmérsékletét az erjedés alatt.

Kékfrankos 

  • termőterület: Andornaktálya
  • szüret ideje: 2010. szeptember 25.
  • cukorfok: 14
  • mennyiség: 75 kg
  • lényeredék: 66% (50 liter)

A feldolgozás menete:

  • bogyózás, majd zúzás, enyhe kénezés, élesztő hozzáadása
  • 3 hét áztatás, napi többszöri csömöszöléssel, majd préselés
  • erjesztés műanyag ballonban

Az erjedés lényegében már befejeződött. Gyenge szín, savas karakter, vékony test, kissé jellegtelen. Sorsáról később döntünk, valószínűleg házasítási alapanyag lesz.

Blauburger

  • termőterület: Andornaktálya
  • szüret ideje: 2010. szeptember vége felé
  • cukorfok: n.a.
  • mennyiség: 50 kg
  • lényeredék: n.a.

A feldolgozás menete:

  • bogyózás, majd zúzás, enyhe kénezés, élesztő hozzáadása
  • 4 hét áztatás, napi többszöri csömöszöléssel, majd préselés
  • erjesztés üvegballonban

Az erjedés befejeződött. Közepesen intenzív szín, lágy karakter, kellemes összkép. A Bikapatába kerül majd.

Cabernet Sauvignon

  • termőterület: Andornaktálya
  • szüret ideje: 2010. október 14.
  • cukorfok: n.a.
  • mennyiség: 200 kg
  • lényeredék: n.a.

A feldolgozás menete:

  • zúzás, enyhe kénezés, élesztő hozzáadása
  • 3 hét áztatás, napi többszöri csömöszöléssel

A préselése a héten esedékes, a színe sajnos elmarad a tavalyitól. Tartályban fog erjedni, részben fajtabor lesz, részben Bikapata alapanyag, ez utóbbi összetétele várhatóan 50% cabernet, 30% kékfrankos és 20% blauburger lesz, bár az arány nagyban függ majd a borok minőségétől. A Bikapatának fél éves fahordós érlelést tervezek.

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://arnyas.blog.hu/api/trackback/id/tr362413759

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

alec63 2010.11.02. 10:23:14

Szia!
Nekem is Andornaktályán (egy ly-vel, a Tállya kettő, de az Tokaj :) van szőlőm, ezért bátorkodok hozzászólni. Szerintem kicsit korai volt a kékfrankos szüret, a 14-es cukor elég kevés, még lehetett volna várni vele. Mi volt az oka a korai szüretnek? Én okt. 8-án szedtem le, 18-as cukorral. Sok sikert a boraidhoz.

Dezső a pincéből · http://arnyas.blog.hu 2010.11.02. 12:20:19

@alec63: Köszönöm, javítottam a hibát. A szőlőt Nagyapám egyik ismerősétől vásároltuk, a szüret időpontjáról is ő döntött. Ha jól emlékszem, azért szedte le ilyen korán a kékfrankost, mert félt, hogy lerohad az egész termés, ha tovább hagyja. Persze lehet, hogy elszúrt valamit, és ráért volna október elejéig. A 18-as cukor tényleg jól hangzik, a sav és a szín is rendben van? Hogyan dolgoztátok fel a szőlőt?

ISándor · http://szolonaplo.blog.hu/ 2010.11.02. 17:40:25

Szia Dezső!

A csömöszölést naponta hányszor végzed? Valahol azt olvastam, hogy 2-3 óránként kell csömöszölni, de azért ez talán túlzás, főleg éjszaka nem? Ja igen és áztatáskor lezárod valamivel az áztató kádat, vagy levegőn van?

Amúgy köszönöm a linket itt oldalt, nálam is kint vagy már! :-)

üdv
Sanyi

Dezső a pincéből · http://arnyas.blog.hu 2010.11.02. 18:14:43

@ISándor: Szia Sanyi! A pince Nagyapám házánál van, szóval Ő felel a csömöszölésért. Általában naponta háromszor szokta megmozgatni az anyagot: reggel, kora délután és estefelé; meg néha csak úgy, mert épp arra jár. A zúzalék 100 literes műanyag ballonokban van, ennek valami szorítózáras fedele van, ami elzárja a levegőtől. Fura, de még így is rengeteg muslica van benne. Egyébként a 2-3 órát én is túlzásnak érzem, annyira azért nem jó ez a szőlő. :)

alec63 2010.11.02. 22:56:13

Igen, a rothadás miatt sok szőlőt kellett idő előtt leszedni. Kérdezted a feldolgozást. Igazából elkezdtem én is írni egy blogot, de még nincs igazán rendesen összerakva (beállítások, képek, stb.). Azért pár dolog már olvasható:
flsbor.blog.hu

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2011.01.02. 16:56:50

16-os, 14-es mustfok? Hogyan lesz ezekből bor? Vagy erősítettétek a mustot? Ha még a törvényes 2 mustfok javítással éltetek is, akkor is nagyon karcsú az alkoholpotenciál.

Dezső a pincéből · http://arnyas.blog.hu 2011.01.02. 18:01:48

@BZoltan: Vékony borok lettek, ahogy mondod. Nagyjából 2 kg cukor került a 100 liter olaszrizling musthoz, és így forrás után 10-11% körüli alkoholtartalmúnak mértem vinométerrel, és szerintem egészen vállalható bor. A vöröseknél rosszabb a helyzet, azokon a cukor sem segített. A blauburger még éppen elfogadható, a kékfrankos és a cabernet viszont már kevésbé, azokon nagyon érződik az éretlen, üres jelleg. Hétvégére terveztem a pincelátogatást, már egy hónapja nem voltam, kíváncsi vagyok, hogyan alakultak a dolgok azóta.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2011.01.02. 19:19:58

@Dezső a pincéből: Az cirka 1.7 mustfokos javítás és így cirka 11vv% potenciálra hoztad ki. Az már analitikailag stimmel. Egy mustfok az cirka 12g/l cukrot jelent.

Sajnos nagyon sok (túl sok) hobbiborásztól hallani, hogy 14-15 mustfokkal pánikszüreteltek. Ez nagyon elkeserítő. Főleg azért, mert minden azért nem fogható az évjáratra :(

Dezső a pincéből · http://arnyas.blog.hu 2011.01.02. 21:10:45

@BZoltan: Ahogy alec63 is írta, tényleg érdemes lett volna még várni a szürettel. Nem tudom, hogy ha sajátom lett volna a szőlő, hogyan döntöttem volna - ehhez jóval több tapasztalat és tudás kell, mint ami nekem van. Ha jól értettem, a gazda azért szüretelt ilyen korán, mert a nagyobb felvásárlók átvételnél csak a mennyiséget, nem a minőséget mérik, és biztosra akart menni. Egyébként próbálunk lépni a saját birtok irányába, csak időnk és pénzünk kevés van még...

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2011.01.03. 17:21:05

@Dezső a pincéből: Ha tudjátok előre, hogy kitől vásároltok fel majd szőlőt, akkor nagyon érdemes jó előre megbeszélni, hogy milyen mustfok az elvárás és úgy megegyezni az árban, hogy mondjuk 100kg 22 mustfokos szőlőért többet fizessetek mint 200kg 16 mustfokosért. Ilyenkor érdemes a metszéssel kapcsolatos és a növényvédelemmel meg az őszi levelezéssel kapcsolatos részletekben megegyezni.
Ha nagyon rothadásra áll a helyzet akkor érdemes megfontolni, hogy bevállalható-e egy rothadás elleni szer kiszórása, ami ugyan drága és meg kell várni a lebomlási időt, de sok mindent meg lehet menteni vele.
süti beállítások módosítása